مهمترین اقدامات قبل، حین و بعد از سیل:
حتی اگر فکر می کنید در مکانی زندگی می کنید که خطر وقوع سیلاب در آن پایین می باشد، به یاد داشته باشید هرجایی که در آن بارندگی باشد، امکان وقوع سیل وجود دارد! اگر هیچ گاه در گذشته با سیل مواجه نشده اید، این بدین معنی نیست که در آینده نیز آن را تجربه نخواهید کرد. خطر وقوع سیل فقط مربوط به آمار گذشته ی آن شهر نمی باشد. جاری شدن سیلاب به عوامل زیادی مثل بارندگی ، توپوگرافی منطقه ( میزان پوشش های طبیعی و مصنوعی )، اقدامات و عوامل پیشگیرانه (سد سازی)، طغیان رودخانه ها ،آمار جزر و مد و موج ها و تغییر ساختار آن ها به علت ساخت ساز و گسترش فضای مصنوعی در آن مکان بستگی دارد.
1: قبل از وقوع سیل:
قبل از وقوع سیل با چند اقدام پیشگیرانه می توانید از صدمات جانی و مالی آن جلوگیری کنید . در لیست پایین به چند نکته ی مهم اشاره شده است:
- یک کیف کمک های اولیه تهیه کنید و اگر هواشناسی نسبت به وقوع سیل در مکان شما هشدار داده است، سریعا یک برنامه ی کامل را با خانواده خود، طرح ریزی کنید .
- در مسیر مسیل ها و رودخانه ها، ساختمان سازی نکنید . مگر اینکه آن را در ارتقاعات بلند بنا کنید و از میزان مقاومت آن در برابر سیلاب ها، اطمینان حاصل کرده باشید.
- اگر در منطقه ای زندگی می کنید که خطر وقوع سیلاب در آن بالا می باشد ، حتما اجاق گاز، آبگرمکن و وسایل الکتریکی خود را در قسمت بالاتر از سطح زمین قرار دهید .
- از شیرهای اطمینان و یک طرفه در ساختمان خود استفاده کنید تا از بازگشت دوباره ی آب به فاضلاب خانه ی شما، جلوگیری کنند .
- اگر امکان دارد، موانع و دیوارهایی بسازید تا از ورود آب به ساختمان جلوگیری کنند. سعی کنید سطح دیوار و زیرزمین ها را با مواد ضد آب عایق کنید.
2: در هنگام وقوع سیل:
- به رادیو و تلویزیون برای اطلاعات بیشتر و هواشناسی روزهای آینده گوش فرا دهید.
- توجه داشته باشید که سیل می تواند بسیار برق آسا و سریع باشد. اگر فکر می کنید هر لحظه ممکن است در منطقه شما سیلی جاری شود، سریعا خود و خانوادتان را به بالاترین نقطه ای که می توانید، برسانید . در این حالت نیاز نیست منتظر دستورالعملی برای تغییرمکان باشید.
- اگر در مکان شما، نهرهای آب، کانال های آب زهکشی شده، رودخانه هایی در دره های عمیق و مواردی که مشکوک به جاری شدن سیلاب هستند، وجود دارند، آن ها را دقیقا شناسایی کنید . توجه داشته باشید که که سیلاب در این مناطق می تواند بسیار برق آسا و بدون هیچ اخطار و نشانه ای مثل بارنگی و یا ابرهای مشکوک، باشد.
اگر مجبور شدید از خانه خود خارج شوید:
- قبل از خروج، خانه خود را ایمن کنید. اگر وقت کافی دارید، چند صندلی برای فضای باز بیاورید. در صورت امکان، وسایل و اسباب خانه ی خود را به طبقه ای بالاتر انتقال دهید .
- دریچه ی اصلی آب و شیر فلکه گاز را ببندید. وسایل برقی را از برق بکشید. به هیچ وجه به وسایل الکتریکی که خیس هستند و در یا مسیر سیلاب قرار گرفته بوند ، دست نزنید.
3: بعد از وقوع سیل:
- به هیچ وجه در آب حرکت نکنید.
- از نقاطی که به سبب سیل آسیب دیده اند، دوری کنید مگر اینکه به دستور پلیس، آتش نشان ها و دیگر نهاد های مربوط قصد کمک کردن داشته باشید.
- نیروهای امداد در مکان های سیل زده، مشغول کمک به مردم هستند . اگر می خواهید به آن ها کمک کنید جاده ها را خلوت کنید و از سر راه آن ها کنار بروید.
- احتیاط کنید. ممکن است با بارش ناگهانی باران، دوباره سیل جاری شود. به اخطار های هواشناسی و اطلاعات آن ها گوش دهید. اگر در هنگام وقوع سیل در حال رانندگی بودید و ماشین شما از حرکت افتاد، سریعا یکی از پنجره های ماشین را باز کنید و خودتان را به بالای سقف ماشین برسانید. ازآنجا نیز دنبال جسمی بلند و مستحکم مثل تنه های درخت، تیر های برق و …باشید تا دستتان را به دور آن حلقه کنید.
- فقط زمانی به خانه ی خود بازگردید که مسئولین به شما اطمینان داده باشند که دیگر خطری وجود ندارد.
- ممکن است جاده ها به خاطر آسیب دیدگی و حجم زیاد آب هنوز هم بسته باشند. به تابلو های ورود ممنوع دقت کنید . اگر به یکی از آن ها برخوردید و یا جاده هنوز هم پر از آب بود، از مسیری دیگر رانندگی کنید.
اگر مجبور هستید در مکان های سیل زده بروید:
- سعی کنید پاهایتان را محکم روی زمین نگه دارید . ۱۵ سانتی متر آب می تواند تعادل شما را بهم بزند. توجه داشته باشید که ورود به این آب ها بسیار خطرناک می باشد. زیرا ممکن است بر اثر سقوط تیرهای برق و یا …، آب به رسانای برق تبدیل شده باشد و خطر برق گرفتگی شما را تهدید کند.
- سیلاب ها می توانند شکل محیط را به سرعت دگرگون سازند . آن ها معمولا باعث ساییده شدن سطح جاده و پیاده رو ها می شوند. جریان های خروشان آب می توانند حیوانات، بطری های شکسته در سطل های زباله و دیگر اشیای خطرناک را با خود حمل کنند . همچنین سطح آن ها بسیار لیز و لغزان می باشند . سعی کنید از قدم زدن و یا رانندگی از روی آن ها جلوگیری کنید.
- نسبت به مناطقی که آب در آن جا فروکش کرده است، احتیاط کنید. جاده ها ممکن است از سیلاب ها آسیب جدی دیده باشند و با تجمع ماشین ها، تخریب شوند.
- از ساختمان هایی که توسط آب محاصره شده اند، دوری کنید.
- در ورود به ساختمان های سیل زده، احتیاط کنید. شاید توسط سیلاب آسیب جدی دیده باشند و هرلحظه امکان تخریب آنها وجود داشته باشد.
سعی کنید از لحاظ فیزیکی و روحی، خودتان را تقویت کنید:
وقوع سیل می تواند باعث آسیب دیدگی های جسمانی و استرس های روانی شود. سعی کنید همانطور که به فکر تمیز کردن و تعمیر خانه خود می باشد، به خوبی از خود و خانوادتان مراقبت کنید:
- به هیچ عنوان از آب های سیلاب استفاده نکنید و به آن دست نزنید. این آب ها ممکن است توسط نشت نفت، گازولین و یا فاضلاب های شهری آلوده باشند.
- در ابتدای کار، به فکر تعمیر فاضلاب ساختمان، لوله های تصفیه و چاه ساختمان باشید. لوله های آسیب دیده فاضلاب، جدی ترین تهدید برای سلامتی شما بعد از سیل محسوب می شوند.
- به اخبار و توصیه نهادهای محلی گوش کنید. اگر لوله های فاضلاب آسیب ندیده بود، می توانید از آب ساختمان خود استفاده کنید.
- تمام وسایلی که در مسیر سیلاب بودند را تمیز و ضدعفونی کنید. گل و لای هایی که از سیلاب به جا می مانند می توانند حاوی مواد فاضلاب و شیمیایی باشند.
- سعی کنید کمی استراحت کنید و چیزی بخورید .
- یک برنامه ی کاربردی با خانواده خود تنظیم کنید. لیستی تهیه کنید و کارها را بر اساس مهم بودن رتبه بندی کنید .
- نگرانی های خود را با دیگران در میان بگذارید و با دیگر مردم صحبت کنید. از هلال احمر بخواهید تا علاوه بر کمک رسانی، با وجودشان، موجب دلگرمی و امید در خانوادتان شوند .
پاکسازی و تعمیر خانه های سیل زده:
- حتی اگر برق در منطقه ی شما قطع می باشد، آن را از فیوز اصلی قطع کنید. در این حالت هروقت اطمینان حاصل کردید که خانه شما به اندازه ی کافی خشک است، می توانید آن را وصل کنید.
- با احتیاط وارد خانه شوید.
- سعی کنید اسباب و اثاثیه خود را با دقت جابجا کنید و پس از خشک کردن، آن ها را ضدعفونی کنید.
- با شرکت بیمه ی خود تماس بگیرید و درخواست خسارت کنید.
- با دقت محل هایی که ممکن است نشت گاز وجود داشته باشد را بررسی کنید و در صورت مشاهده نشتی، سریعا به تعمیر آن ها بپردازید.
- سطح زمین منزلتان را به خوبی بشورید، زیرا ممکن است بر اثر گل و لای و مواد فاضلابی، آلوده شده باشد.
- به رادیو گوش دهید و اگر خبری مبنی بر ارسال کمک های غذایی و یا امدادی بود، آن ها را پیگیری کنید.
- اگر کارگری برای پاکسازی و یا تعمیر خانه استخدام می کنید، سوابق او را به دقت چک کنید و مطمئن شوید که از عهده ی کار بر خواهد آمد. نسبت به افرادی که به مناطق سیل زده می آیند و به شما پیشنهاد پاکسازی و تعمیر خانه می دهند، احتیاط کنید . در این شرایط نیز بعضی افراد به دنبال منافع شخصی خود هستند.